APRECIAȚI ROLUL MANGANULUI ÎN FERTILIZAREA CARTOFULUI
APRECIAȚI ROLUL MANGANULUI ÎN FERTILIZAREA CARTOFULUI noutati
04 Iulie 2019

APRECIAȚI ROLUL MANGANULUI ÎN FERTILIZAREA CARTOFULUI☝️

Când se cultivă cartofi în intervalul de pH optim sau mai mare, se recomandă fertilizarea foliară a acestei culturi cu mangan. O nutriție bună cu acest ingredient îmbunătățește valoarea tehnologică a tuberculilor și previne acumularea de nitrați nocivi.
Manganul este unul dintre micronutrienții de bază care sunt esențiali în alimentația plantelor. Cu toate acestea, în ciuda faptului că această componentă este absorbită de cartof în cantități relativ mari, încă prea des omisă în fertilizare sau utilizarea sa este insuficientă.
Trebuie să știți că, în ciuda faptului că cartoful este una dintre plantele care tolerează reacția acidă a solului, pentru a-și realiza potențialul de formare a randamentului, acesta trebuie cultivat în poziții ușor acide (intervalul optim de pH se situează în intervalul 5.8-6.2) . În astfel de condiții, solul are proprietăți fizice, chimice și biologice relativ bune, ceea ce are un efect pozitiv asupra dezvoltării sistemului de rădăcini, și deci asupra absorbției de apă și nutrienți. În același timp, trebuie să conștientizăm că creșterea pH-ului solului cu o unitate determină o scădere de 100 de ori a disponibilității de mangan pentru plante. Prin urmare, atunci când se cultivă cartofi în intervalul optim de pH sau mai mare, este recomandabil să se fertilizeze cu acest ingredient.
IPORTANȚA MANGANULUI
De remarcat este faptul că, în afară de cupru și zinc, manganul este implicat în toate funcțiile principale din creștere. Prin urmare, o bună nutriție a plantelor cu acest ingredient este una dintre condițiile necesare pentru ca acestea să dea randamente mari, iar recolta obținută să fie de o calitate tehnologică adecvată.
Manganul are un efect benefic asupra:
☑️conținut de amidon,
☑️Vitamina C;
☑️proteine;
☑️și, de asemenea, previne acumularea excesivă de nitrați.
În plus, trebuie menționat că manganul îmbunătățește:
☑️calitatea ;
☑️reduce infecția plantelor, adică scabie infecție tardivă.
Merită știut că disponibilitatea bună a acestui ingredient stimulează absorbția fosforului, care, pe de o parte, are un efect pozitiv asupra economiei energetice a plantelor și contribuie la creșterea rădăcinilor adânc în profilul solului (crescând astfel rezistența plantei la condiții de stres, de exemplu secetă, precum și la utilizarea altor componente ale solului), iar pe de altă parte, favorizează formarea tuberculilor. În același timp, trebuie menționat că cea mai mare cerere de mangan este prezentată de plantele din cele mai tinere etape de dezvoltare (în special frunzele în creștere intensă). Prin urmare, în practica agricolă, trebuie să asigurați o nutriție bună pentru mangan încă de la începutul vegetației. Trebuie avut în vedere faptul că perioada critică a acumulării de mangan în cartofi este foarte lungă și durează de la stadiul formării tijei până la sfârșitul formării tuberculilor.

Simptome de deficiență

Deficitul de mangan duce la întreruperea metabolismului plantelor.
1️⃣Primul simptom este o reducere semnificativă a conținutului de clorofilă (colorant verde), ceea ce la rândul său duce la reducerea eficienței fotosintezei, adică procesul responsabil de creștere.
2️⃣Simptomele vizuale ale clorozei de mangan, apar cu malnutriție semnificativă a plantelor, de obicei se manifestă pe frunzele tinere, dar complet dezvoltate, care devin cenușii. Pe nervi apar pete clorotice, care cresc treptat spre nervi (petiole și tulpini pot apărea și pete).
3️⃣Pe măsură ce deficiența de mangan se agravează, cloroza se transformă în necroză (țesuturile mor), care distrug treptat lama frunzelor.

Cauzele deficienței

Motivul principal al deficitului de mangan este cultivarea cartofului pe soluri cu pH prea ridicat. În același timp, deficiențe pot apărea și pe solurile cu: